Hout graveren en snijden met een laser machine

De volledige gids


Zelf hout graveren en snijden met een CO2 laser machine


Hout laseren is in 2020 ontzettend populair. Laser graveermachines zijn steeds gemakkelijker te bedienen. Dit zorgt ervoor dat de oneindige mogelijkheden van de laser voor steeds meer mensen bereikbaar wordt zonder voorkennis of speciale vaardigheden. Zo kunt u met een laser allerlei prachtige producten maken, bewerken en personaliseren. Denk hierbij aan het laser graveren en/of snijden van Kunst, Speelgoed, Promotieartikelen, Snijplanken, Handgrepen, Maquettes, Kerstversiering, Schoolprojecten, prototypes, Inlegwerk, Decoratie, Interieur versieringen, Reclameborden, Relatiegeschenken, Fotolijstjes, Meubels, Handvatten en nog veel meer.

Demonstratie, Prijs of informatie?

Wilt u graag direct informatie van één van onze laserexperts, of een afspraak maken voor een demonstratie in de showroom? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op!
Bel: +31 318 502 897 Mail: [email protected]

Bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00
In dit artikel:

Welke soorten hout kan ik lasersnijden en lasergraveren?

In principe kun je iedere houtsoort lasersnijden en lasergraveren. Het effect dat een lasermachine op het hout heeft is afhankelijk van het type hout, de dikte van het hout en eventuele bewerkingen. Hoe dikker het hout hoe meer energie er nodig is om door het hout heen te snijden. Dit betekend dat dikker hout een sterkere laserbron nodig heeft met een hoger wattage. Hoe dikker het materiaal hoe langer de laserstraal in contact staat met het hout. Door dit langdurige contact kan er roetvorming en verbranding van het hout ontstaan. Ook bij het graveren van hout is de reactie van de laser verschillend per houtsoort en de diepte van de gravure. Benieuwd wat het effect van de laser is op uw materiaal? We testen dit graag voor u in ons testcenter.

Houten boomstronk lasergraveren met een CO2 laser machine
lasersnijden en lasergraveren in een job
Chic logo op gelakt hout met met een CO2 laser machine
Maquette uit hout maken met met een CO2 laser machine


Veelgebruikte houtsoorten voor laseren

 • Bamboe
 • Berkenmultiplex
 • Els
 • Esdoorn
 • Fineer
 • HDF
 • Kurk
 • Massief hout
 • MDF
 • Multiplex
 • Natuurlijk hout
 • Spaanplaat
 • Timmerhout
 • Walnoot


Het is belangrijk te realiseren dat niet iedere 100 watt laser even krachtig is en dus een ander effect op het hout heeft. Zo is er bijvoorbeeld onderscheidt te maken tussen een glasstube en een metaltube laserbron. De goedkopere glasstube laserbron heeft een minder geconcentreerde laserstraal waardoor de straal breder en minder krachtig is dan de metaltube variant. Naast het feit dat de metaltube krachtiger is, heeft deze ook een kleinere spot size waardoor lasersnijden een dunnere snijlijn geeft en gravures nog gedetailleerder zijn.Voordelen van het graveren en snijden van hout met een laser

Het laseren van hout heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere technieken

 • Zeer nauwkeurig - Lasergraveermachines zijn ontzettend nauwkeurig. Dit maakt de machine perfect voor de kleinste details en herhaalopdrachten
 • Contactloos - Het laseren gaat volkomen contactloos, dit zorgt voor minder fouten of het breken van het hout
 • Snel - Het graveren en snijden van hout gaat relatief snel
 • Strakke snijlijnen - Door het verbranden van het hout ontstaan er strakke snijlijnen en gravures waardoor nabewerking niet nodig is
 • Mooi effect - Doordat de gravure of de snijlijn in het hout gebrand wordt ontstaat er een rustieke en luxe uitstraling in het materiaal
 • Gemakkelijk in gebruik - De laser is gemakkelijk aan te sturen vanuit uw favoriete grafische software zonder extra kennis of vaardigheden

Veiligheid

Een laser is een zeer krachtige machine waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Om veilig te kunnen werken met de lasers, zijn de machines in ons assortiment uitgerust met de meest geavanceerde veiligheidssystemen. Waardoor de machine veilig te gebruiken is door u uw werknemers. Naast een volledig gesloten machine, waarschuwingssystemen een grote noodknop en een laseronderbreking bij het openen van de machine zijn de machines van GCC en Calormark voorzien van een uitstekende airflow. Dit betekend dat eventuele rook en schadelijke deeltjes afkomstig van het hout direct opgezogen worden door het afzuigsysteem .

Welk type laser voor het snijden en graveren van hout?

Welk type laser het best aansluit bij uw bedrijfsvoering of projecten is helemaal afhankelijk van het resultaat dat u wilt behalen in combinatie met de houtsoort en de dikte van het hout. Omdat er zo ontzettend veel toepassingen en houtsoorten zijn, is het bijna onmogelijk om direct aan te geven wat de beste machine is. Om toch de beste machine voor u te kunnen selecteren, testen wij uw product of materiaal geheel gratis op het best mogelijke resultaat.

Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het maximale werkgebied van de laser. Zo kunt u met relatief kleine producten zoals snijplanken vaak al overweg met het A3 werkvlak van de GCC C180. Wanneer er behoefte bij het graveren en snijden van houten platen met een grote afmeting, dan zijn de tafelmodellen van GCC erg aantrekkelijk. Deze hebben zowel voor als achteren een doorvoerklep waardoor u oneindig lange materialen door kunt voeren zoals deuren of reclameborden.

XY laserplotter vs. Galvo laser

Momenteel kunnen we onderscheidt maken tussen twee typen lasermachines voor het graveren en snijden van hout.

De meest voorkomende lasergraveermachine is de zogeheten XY laserplotter. Bij deze lasers beweegt de laserkop over een X en Y as over het gehele werkvlak. Het grote voordeel van deze techniek is de mogelijkheid om de volledige kracht van de laser geconcentreerd op het hout over te brengen. Dit maakt dit type laser zeer geschikt voor het snijden van hout.

De tweede techniek is een Co2 galvo laser. De laserkop in deze machine staat stationair waardoor er veel tijd bespaart wordt bij het laseren. Dit maakt deze techniek vele malen sneller in het graveren van hout dan de traditionele XY laserplotters. Galvo Co2 lasers zijn echter minder geschikt voor het snijden van hout.

Snijden en printen van hout

Het snijden en printen van hout is een zeer krachtige combinatie die steeds meer aan populariteit wint. Met deze combinatie bepaalt u niet alleen de vorm van het hout, maar ook de afwerking met een mooie foto of afbeelding! Een stuk uitgesneden hout kan gemakkelijk geprint worden met een UV printer of bedrukt door middel van sublimatie.

Lees hier meer over het printen van hout >

Lees hier meer over de combinatie printen en snijden van hout en andere materialen >Meest gekozen laser voor het bewerken van hout

Alhoewel de meest geschikte laser vaak afhankelijk is van uw bedrijf of project, is de GCC X252 80 watt Co2 laser ver uit de meest gekozen optie door scholen, productiebedrijven en cadeaushops. Dit komt voornamelijk door de zeer interessante prijs-kwaliteitsverhouding, de gunstige ROI en de veelzijdigheid van deze machine. Met de X252 kunt u tegen een instapprijs alle soorten hout lasergraveren en lasersnijden tot een grootte van 635 mm x 458 mm. Door het luik aan de voorkant van de machine is het zelfs mogelijk om producten te bewerken met een langere afmeting dan 458 mm.

GCC LaserPro X252

 • 635 x 458 mm werkvlak
 • Graveren en snijden van hout
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Direct aan te sturen vanuit uw design software
 • Veilig in gebruik
 • compleet vanaf €7.999,-
 • Lease vanaf €181,02
 • Huren? vraag naar de voorwaarden
Meer informatie!
GCC X252 Co2 laser
Demonstratie of extra informatie?

U bent van harte welkom in onze showroom voor een demonstratie op de lasermachines voor het snijden en graveren van hout. Maak direct een afspraak of kom in contact met een van onze laser experts:

+31 (0) 318 502 897
[email protected]

Stuur een bericht


To Top