Fiber lasers, alles wat u moet weten!

Razendsnel en zeer nauwkeurig graveren en markeren van metaal en kunststof


Alles over fiberlasers


De beste machines voor het graveren, markeren en snijden van metalen zijn fiberlasers. Met deze fiber laser machines bewerkt u op hoge snelheid iedere metaalsoort tot in de kleinste details. Ideaal voor het maken van typeplaatjes, de identificatie van onderdelen en machineplaatjes, maar ook het personaliseren van sieraden met een strakke tekst, logo of vingerafdruk. In dit artikel vindt u alle informatie over de mogelijkheden en verschillende type fiberlasers zodat u de beste keuze kunt maken voor uw bedrijf.

In dit artikel:

Wat is een fiber laser?

Wat is een fiber laser eigenlijk? Een fiberlaser is een type laser met een relatief lage lichtfrequentie (1064nm). Dit type licht kan gebruikt worden voor het manipuleren van alle metaalsoorten, een groot aantal kunststoffen (zoals PLA of ABS), textiel en enkele steensoorten. Vergeleken met een CO2 laser, is een fiber laser extreem stabiel en heeft geen bewegende delen. Hierdoor gaat een fiber laser tientallen jaren mee en heeft deze bijna geen onderhoud nodig. Daarnaast is een fiberlaser erg efficiënt en gebruikt deze aanzienlijk minder stroom dan een CO2 laser. Dit maakt een fiberlaser bijvoorbeeld zeer interessant voor juweliers, machinebouwers en industriële productiebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van typeplaatjes, identificatiecodes, maar ook het personaliseren van juwelen.

Fiber laser machines voor het markeren, graveren of snijden van metaal en enkele kunststoffen

De verschillende fiberlasers op een rij

Er zijn een aantal verschillende fiberlasers met elk hun eigen toepassingen. In dit hoofdstuk leggen we uit wat het verschil is tussen XY, galvo, Mopa, ND:YAG fiberlasers.

XY-laserplotters vs. Galvo

De meeste snijlasers zijn traditioneel gezien XY-laserplotters waarbij de laserkop over een x- en y-as beweegt terwijl de laserstraal vuurt. Dit heeft als grote voordeel dat de laserstraal recht boven het materiaal staat waardoor de geconcentreerde laserstraal direct energie over kan brengen op dat materiaal. Daarnaast maakt deze constructie het mogelijk om grote oppervlakte te laseren zonder verlies van nauwkeurigheid en kracht.

XY Fiberlasers

laserstraal beweegt over X en Y as.

Bij een galvanometer beweegt de laserkop niet en blijft deze op één positie. Door spiegels wordt de laserstraal naar de juiste positie geleid. Deze manier van laseren is vele malen sneller dan het laseren met een XY plotter. Dit type laser is dan ook uitermate geschikt voor het op hoge snelheid graveren of markeren en het snijden van dunne materialen. Dit maakt dit type laser ideaal voor het markeren van consumenten artikelen of identificatie tekens. Denk hierbij aan zeer gedetailleerde gravures op juwelen, horloges, telefoonhoesjes, aluminium flessen, maar ook op machineplaatjes, typeplaatjes en onderdelen. Voor het snijden van dikkere materialen is deze techniek minder geschikt.

Galvo laserkop

laserstraal wordt razendsnel met spiegels naar de juiste plek geleid.

Mopa fiberlaser

Een mopa fiberlaser (Master Oscillator Power Amplifier) is een speciaal type fiberlaser waarbij de pulsduur ingesteld kan worden tussen 3 en 200 ns. Het grote voordeel hiervan is de mogelijkheid om het resultaat op het eindproduct nog verder te kunnen beïnvloeden. Zo is het mogelijk in hoog contrast (helder wit of diep zwart) te markeren. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een heel spectrum aan kleuren te markeren op RVS. Dit kan bijvoorbeeld zeer aantrekkelijk zijn voor branding en het gebruik van kleurcodes bij het maken van slijtvaste typeplaatjes.

Mopa fiberlaser, rvs graveren in kleur en markeren op hoog contrast

Mopa fiber laser op RVS.

3D laser markeren

Tot op heden was het lastig om producten met een ongelijk oppervlak toch te voorzien van een strakke markering. Denk hierbij aan ongelijke vormen zoals cilinders, conische vormen, vormen met een hoogte verschil of slecht bereikbare oppervlakten. De 3D markeerlaser maakt het mogelijk om ongeacht de vorm een strakke markering aan te brengen. De nieuwste modellen van 3D lasers hebben zelfs een ingebouwde 3D scanner die het oppervlak analyseert en de laserstraal hierop aanpast.

3d vs 2d lasermarkeren

3D lasermarkeren met een Calormark 3D laser

Een fiber laser is de beste machine voor:

Een fiber laser kan voor veel verschillende projecten worden gebruikt bij het markeren, graveren of snijden van metalen en enkele kunststoffen. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal veelgebruikte toepassingen van fiberlasers:

 • Typeplaatjes
 • Machineplaatjes
 • Identificatie
 • Sieraden
 • Ringen graveren
 • Gereedschap coderen
 • Relatiegeschenken
 • Industriele labels
 • Medische instrumenten graveren
 • Barcodes en QR codes
 • Branding op metalen consumentenproducten

Welk materiaal kunt u bewerken met een Fiberlaser?

Metalen

In principe zijn alle metalen te markeren, graveren en snijden met een fiberlaser.


 • Roestvrij staal (RVS)
 • Aluminium
 • Chroom
 • Geanodiseerd aluminium
 • Goud
 • Zilver
 • Brons
 • Titanium
 • Messing
 • Koper
 • Staal

Niet metalen

Niet alle kunststoffen en plastics zijn met een fiberlaser te bewerken. In veel gevallen is een UV laser of CO2 laser dan een betere uitkomst. De volgende materialen zijn o.a. wel te bewerken met een fiberlaser:


 • ABS
 • Delrin
 • GE plastic
 • PET
 • PEEK
 • Polyamide
 • PES
 • Nylon
 • Leder
 • Polysulfon

Staat uw materiaal er niet tussen?

Neem gerust contact op voor meer informatie, een demo in de showroom of voor het testen van uw materiaal op onze lasers

Gratis samplekit aanvragen

Benieuwd naar de kwaliteit van de gravure? Vraag dan nu via onderstaande link een samplekit aan (gratis), of maak een vrijblijvende afspraak in de showroom.
Samplekit (gratis) >

Gratis fiber laser samplekit

Gratis samplekit fiber laser

Welk wattage fiberlaser heb ik nodig?

Het wattage van de laser dat u nodig heeft (kracht van de laser) is helemaal afhankelijk van het de toepassing die u met de laser wilt uitvoeren. Zo is voor het markeren van metaal een 20 W fiber vaak al voldoende. Gaat u echter dik metaal snijden, dan heeft u al snel 1.5 KW fiberlaser nodig.

Zoals gezegd is een 20 W fiberlaser vaak al voldoende voor het markeren van metaal en het snijden van dunne zachte metalen. Neemt u echter een hoger wattage, dan zult u ook op hogere snelheden kunnen produceren.

Kortom, u kunt het beste even in de showroom langskomen om de laser en het wattage af te stemmen op het gewenste resultaat op uw materiaal

Automatisering

Voor veel bedrijven is een standaard machine vaak al een goede oplossing. Echter is het voor sommige industriële productieprocessen niet efficiënt genoeg. Dit maakt een op maat gemaakte oplossing de juiste keuze. We gaan graag met u in gesprek hoe de laser zo efficiënt mogelijk geïntegreerd kan worden in uw huidige infrastructuur door bijvoorbeeld een losse laserkop in uw transportlijn te integreren.

Calormark fiberlaser geïntegreerd in productieproces

Onderhoud van fiber lasermachines

Het grote voordeel van een Fiberlaser is dat u bijna geen onderhoud hoeft te plegen. Doordat er bij de meeste materialen nagenoeg geen deeltjes vrijkomen tijdens het laseren blijft uw machine netjes schoon en is het vaak ook niet nodig om een afzuiginstallatie aan te sluiten. Bij die graveren en enkele kunststoffen is het echter wel aan te raden afzuiging te gebruiken en de machine netjes schoon te houden.

Wat kost een fiber laser?

De prijs van een fiberlaser ligt tussen de €6.500,- en enkele tonnen, geheel afhankelijk van het type fiberlaser, het wattage en eventuele automatiseringen. Een desktopmodel 2D Fiberlaser, zoals de Calormark Compact 2D 20 W, is al verkrijgbaar vanaf €6.500,- (of 147,- per maand). Deze zeer scherpe prijs zorgt ervoor dat fiberlasers al snel een aantrekkelijk alternatief zijn voor bijvoorbeeld het produceren van type plaatjes en het personaliseren van juwelen. Neem gerust contact op voor een persoonlijke offerte gebaseerd op uw toepassing.

Calormark 2D fiberlaser compact

Het leasen van een fiber laser

Het leasen van een fiberlaser is de ideale oplossing om voor een relatief laag vast bedrag per maand toch met een fiber te kunnen werken. Al onze lasermachines zijn gemakkelijk te leasen tegen scherpe voorwaarden.

Meer informatie over lease >

Demonstratie of extra informatie?

U bent van harte welkom in onze showroom voor een demonstratie. Maak direct een afspraak of kom in contact met een van onze experts:

Bel naar +31 (0) 318 502 897
Stuur een email naar [email protected]
Stuur een bericht via het formulier op de website >

To Top