Wat is sublimatie?

Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware "in te bakken" in de oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor wordt hittegevoelige inkt gebruikt, welke zich vermengd met het (speciaal gecoate) materiaaloppervlak. Het resultaat is een heldere, levendige full-colour print die kras- en wasbestendig is.

Sublimatie Tassen
Sublimatie Muismatten / Puzzels
Toebehoren

1. Benodigdheden

Om producten te bedrukken door middel van sublimatie, heeft u een sublimatie printer, sublimatieinkt, sublimatiepapier (Texprint) en een transferpers nodig.

2. Ontwerpen en printen

U kunt uw print digitaal ontwerpen met behulp van speciale software, of met een computerprogramma naar keuze. Let bij het printen met de sublimatieprinter op, dat het ontwerp in spiegelbeeld wordt afgedrukt. De powerdriver die bij de sublimatieprinter wordt geleverd, zorgt ervoor dat de afbeelding standaard in spiegelbeeld wordt afgedrukt. Per printopdracht kunt u tevens het te bedrukken materiaal instellen, zodat de powerdriver de optimale hoeveelheid inkt voor het beste kleurresultaat op desbetreffend materiaal afstelt.

3. Bedrukken

Na het afdrukken plakt u het te bedrukken artikel met hittebestendige tape op de print. Het geheel plaatst u daarna onder de transferpers, om het daadwerkelijke sublimatieproces te laten verlopen. Onder de juiste temperatuur, tijds- en drukinstellingen wordt uw print in de ondergrond "gebakken". Wanneer de transferpers klaar is, verwijdert u het sublimatiepapier van het bedrukte oppervlak. Uw artikel is nu gereed.Op welke materialen kunt u sublimeren?

Aluminium, metaal, keramiek, FRP, textiel en hardboard zijn voorbeelden van materialen die bedrukt kunnen worden door middel van sublimatie. Voorwaarde is dat de oppervlakte van het materiaal voorzien is van een polyester coating. SignSeen levert speciale sublimatieproducten welke direct gesublimeerd kunnen worden, maar ook sublimatiecoatings waarmee u materiaal zelf kunt coaten. Voor ons assortiment aan sublimatieproducten en -coatings klikt u HIER.


Sublimatie op textiel

Voor sublimatie op textiel moet u erop letten dat het textiel voor minimaal 65% uit polyester bestaat. De beste resultaten worden verkregen wanneer de ondergrond licht van kleur is. Voor sublimatie op katoen en donker gekleurd textiel, gebruikt u polyester folie (Sublimatie Flex of Sublimatie Flock, klikt HIER.), welke eerst apart bedrukt wordt. Na het bedrukken van het folie, kunt u eventuele witranden wegsnijden met een snijplotter met contourfunctie. Daarna brengt u het bedrukte folie aan op het textiel.


Méér over sublimeren?

Wij geven u graag advies over de veelzijdige mogelijkheden van sublimatie. U kunt ons telefonisch en per e-mail om bereiken met al uw vragen, maar bijvoorbeeld ook een training in onze showroom boeken. Tijdens deze trainingen kunt u onze machines met eigen handen uitproberen en dieper ingaan op de handigheidjes voor een optimaal resultaat. Neem dus gerust contact met ons op:

Telefoon: +(31) 318 502 897

E-mail: info@signseen.nl


Bekijk ook onze:

Sublimatie printers
 

Sublimatie Printers

U vindt bij ons sublimatie printers op A4 en A3 formaat van de merken Ricoh en Virtuose, maar ook de Grootformaat printers van Virtuose en Mutoh.


Sublimatie inkten en papier
 

Sublimatie inkten en papier

Hieronder vindt u alle sublimatieprinters, de inkten het papier en toebehoren zoals hittebestendige tape.


Sublimatie artikelen
 

Sublimatie artikelen

Om te kunnen sublimeren, dient uw product voorzien te zijn van een polyester coating. Wij leveren diverse artikelen die gereed zijn voor sublimatie en dus als voorzien zijn van een polyester coating.