Textiel bedrukken met flex en flock

Hoe werkt het en welke folie heb ik nodig?


Flex en flockfolies

Het bedrukken van textiel met flex- en flockfolies is de meest gekozen techniek voor het bedrukken van kleding. Deze populariteit komt waarschijnlijk voort uit de hoge wasbaarheid, het gemakkelijke applicatieproces en de mogelijkheid om bijna iedere textielsoort te bedrukken. Denk hierbij aan het bedrukken van werkkleding, sportkleding, fashion, t-shirts, petten, kussenhoesjes, rompertjes, jassen, maar ook voor vele andere producten zoals bijvoorbeeld etuis en paraplu's. Doordat de samenstelling varieert per product, is het belangrijk om de juiste flexfolie of flockfolie te gebruiken met de bijbehorende instellingen. Na het lezen van dit artikel weet u precies welke producten u nodig heeft en hoe u deze het beste kunt gebruiken voor het bedrukken van textiel!

In dit artikel:

Welke flexfolie kunt u het beste gebruiken?

Om te bepalen welke textielfolie u het beste kunt gebruiken voor uw textiel, is het belangrijk om te kijken uit welke samenstelling de stof bestaat en wat de gewenste wasbaarheid is.

Hoge wasbaarheid / kleine details

Zo is de Premium flex uitermate geschikt voor het bedrukken op katoen, waarbij een hoge wasbaarheid is gewenst (tot 80 graden). De zelfklevende drager zorgt ervoor dat het mogelijk om ook gemakkelijk kleine details te pellen. Een mix van katoen/polyester is ook mogelijk, als het merendeel van de stof maar uit katoen bestaat.

Lage temperatuur / korte perstijd

De Turbo flex daarentegen is tot 60 graden wasbaar en kan op lage temperatuur geperst worden en heeft een kortere perstijd. Door de korte perstijd kunt u de productie van het bedrukken van textiel verhogen. Doordat deze folie op een lage temperatuur aangebracht kan worden, is het ook mogelijk om op kwetsbare stoffen en op polyester te drukken, waarbij de migratie van kleuren, ook wel het doorbloeden van kleuren geminimaliseerd zal worden. Daarnaast zal het shirt ook minder snel verkleuren door de lage temperatuur. Deze flexfolie is geschikt voor het bedrukken van katoen, polyester en Nylon.

100% polyester / sublimatie stof bedrukken

Blockout flex is speciaal ontwikkeld voor het bedrukken van 100% polyester en gesublimeerde stoffen. Bij het bedrukken van deze stoffen kan het namelijk gebeuren dat de kleuren gaan migreren en dat de kleur van de stof doorslaat op de bedrukking, ook wel doorbloeden genoemd. De speciale blocker houdt dit in de meeste gevallen tegen. Door de extra blocker is deze folie wat dikker dan de standaard flexfolies en daardoor ook nauwelijks rekbaar. Bij flexibele stoffen zoals sportkleding, kan er het beste gebruik gemaakt worden van de Turbo flex.

Nylon / geïmpregneerde materialen

Voor het bedrukken van Nylon en geïmpregneerde materialen kunt u gebruik maken van de Nylon serie.

Flexibele stof

Alle flexfolies zijn redelijk rekbaar en kunnen in zekere zin wel meebewegen. Is de stof heel erg elastisch, dan zou u het beste gebruik kunnen maken van de Stretch folie.

Gemakkelijk de binnenkant verwijderen

Het pellen van teksten kan af en toe erg tijdrovend zijn, zeker als er veel E’s, A’s en O’s zijn die allemaal verwijderd moeten worden. Om dit gemakkelijk te maken heeft Nova-Flex de speciale Weed-Ex folie folie ontwikkeld. Deze folie bestaat uit een extra laag, waardoor alle binnenkantjes in 1 keer verwijderd kan worden

Luxe uitstraling

Uw ontwerp een extra luxe uitstraling geven, kies dan voor Flock folie. Flock heeft een wat grovere structuur dat een beetje lijkt op velours.

Glitter / specialties

Buiten om de effen kleuren, zijn er nog vele leuke structuren, patroontjes en glitterflex folies leverbaar.

Wanneer gebruikt u welke textielfolie?

Wanneer gebruikt u welke textielfolie? Dat is helemaal afhankelijk van de textielsoort die u gaat bedrukken. Lees hieronder wanneer u welke folie het beste kunt gebruiken!

Soort textiel: Beste folie: Wasbaarheid:
Katoen bedrukt u met:
Werkkleding Nova-Flex Premium 80 °C
Fashion Nova-Flex Turbo 60 °C
Vrijetijdskleding Nova-Flex Turbo 60 °C
100% Katoen Nova-Flex Turbo 60 °C
Polyester Rekbaar bedrukt u met:
100% polyester - licht gekleurd Nova-Flex Turbo 60 °C
100% polyester donker (lichte opdruk) Nova-Flex Turbo 60 °C
Sportkleding Nova-Flex Turbo 60 °C
Polyester niet elastisch bedrukt u met:
100% polyester - licht gekleurd Nova-Flex Turbo 60 °C
100% polyester donker (lichte opdruk) Nova-Flex Blockout 60 °C
Katoen/polyester mix bedrukt u met:
Werkkleding Nova-Flex Premium 80 °C
Fashion Nova-Flex Turbo 60 °C
Vrijetijdskleding Nova-Flex Turbo 60 °C
Spijkerstof / jeansstof bedrukt u met:
Spijkerstof Nova-Flex Turbo 60 °C
Nylon bedrukt u met:
Nylon stof Nova-Flex Turbo 60 °C
Nylon regenjas / paraplu Nova-Flex Nylon 40 °C
Geïmpregneerde materialen bedrukt u met:
Regenjas / Paraplu Nova-Flex Nylon 40 °C
Softshell rekbaar bedrukt u met:
Softshell kleding Nova-Flex Turbo 60 °C
Softshell niet elastisch bedrukt u met:
Softshell kleding Nova-Flex Blockout 60 °C
Leder bedrukt u met:
Leer Nova-Flex Turbo 60 °C

Flexfolie overzicht

In de volgende tabel vindt u alle informatie over de verschillende textielfolies. Lees hier alles over de mogelijkheden, de wasbaarheid, prijs, en hoe het materiaal verwerkt moet worden.

Tip: Print het overzicht uit zodat u altijd de juiste informatie bij de hand heeft!

Download het overzicht!

Wat heeft u allemaal nodig bij het bedrukken van kleding met flexfolie

Wanneer u kleding gaat bedrukken met textielfolie heeft u een aantal producten nodig:

 • Flex of Flockfolie
  Allereerst heeft u natuurlijk een textielfolie nodig zoals we eerder in dit artikel uitvoerig hebben besproken.

 • Snijplotter
  Vervolgens gebruikt u een snijplotter om uw teksten, logo's en figuren uit de textielfolie te snijden.

 • Snijsoftware
  Gebruik de snijsoftware om uw ontwerpen te designen en klaar te maken voor het snijden

 • Transferpers
  Tot slot hecht u de folie op het textiel met behulp van een transferpers.

 • Peltool
  Naast de basis benodigdheden is het handig om een peltool te gebruiken om de overtollige flex van de folie te verwijderen

 • Teflon sheet
  Gebruik een teflon sheet om zowel uw pers als textiel tegen beschadigingen te beschermen

 • Teflon pillow
  Teflon pillows gebruikt u om moeilijke producten goed te kunnen bedrukken. Wanneer een kledingstuk verdikkingen zoals knopen, ritsen en naden heeft, komt alle druk van de pers op deze verdikkingen. Door een teflon pillow in de kleding te plaatsen verhoogt u het gedeelte dat u wilt bedrukken waardoor de druk weer volledige op het design komt.Nog geen apparatuur in huis? Bekijk ook onze complete pakketten voor het bedrukken van kleding met flexfolie!

Bekijk de pakketten!
Pakket kleding bedrukken

Gebruiksaanwijzing flexfolie (handleiding)

 • Stap 1: Ontwerp

  Wanneer u kleding gaat bedrukken met flexfolie gebruikt u een snijplotter. Snijplotters werken altijd met een vector bestand, zodat de machine precies weet waar en wat hij moet snijden. Bij het opmaken van het bestand is het belangrijk dat u het ontwerp in spiegelbeeld maakt!


 • Stap 2: Plaats de folie in de snijplotter

  Plaats de textielfolie met de plastic (glimmende) kant naar beneden in de snijplotter.


 • Stap 3: Maak een testsnede

  Maak een testsnede. Aan de hand van deze testsnede kunt u zien of de snijplotter de juiste diepte snijdt. De plotter heeft goed gesneden wanneer u het teststukje gemakkelijk van de drager kunt verwijderen, maar de snijlijnen op de plastic kant niet voelbaar zijn. Pas eventueel uw snijdruk en mesdiepte aan om het juiste resultaat te krijgen.


 • Stap 4: Snijdt de folie

  Als de test is gelukt kunt u het ontwerp uit gaan snijden!


 • Stap 5: Pel de overtollige folie weg

  Gebruik een peltool zoals een pelpincet of pelmesje om de overtollige folie rondom en tussen het ontwerp weg te pellen.


 • Stap 6: Voorpersen (optioneel)

  Stel de pers in volgens de instructies van de folie en pers het textiel 5 seconden voor. Door het voorpersen strijkt u het textiel glad en verdampen eventuele vochtdeeltjes. We raden aan om een teflon cover sheet te gebruik om de pers en de kleding te beschermen tegen beschadigingen.


 • Stap 7: Positioneren

  Positioneer het ontwerp op het shirt en sluit de transferpers. Gebruikt eventueel een teflon pillow om oneffenheden tegen te gaan. Plaats een teflon sheet over het geheel ter bescherming van uw pers en textiel.


 • Stap 8: Verwijder de drager

  Verwijder na het persen de drager. Volg hiervoor de instructies van de folie. Cold peel = eerst af laten koelen, Hot peel = direct verwijderen.


 • Stap 8: Na persen (optioneel)

  Pers na het verwijderen de textielfolie nog een aantal seconden na. Let op: dek de opdruk af met een teflonsheet.Waar moet ik op letten bij het persen van flexfolie

 • Snijdt de folie in spiegelbeeld. Als u de snijplotter enkel gebruikt voor het snijden van flexfolie, kunt u dit standaard aanvinken in de software.

 • De folie is voorzien van een drager. Er moet tot de drager gesneden worden. Met deze drager kunt u het ontwerp over zetten op textiel.

 • Om gemakkelijk kleine details te kunnen snijden en pellen, is het gemakkelijk om te kiezen voor een folie die een plakkende backing heeft.

 • Een plakkende backing/drager zorgt ervoor dat het ontwerp gemakkelijk gepositioneerd kan worden op het textiel/

 • De juiste temperatuur, tijd en druk is erg belangrijk. Bekijk goed de geadviseerde temperatuur en tijdsinstellingen van het product dat u gebruikt.

 • Om de druk te optimaliseren, wordt er geadviseerd om gebruik te maken van een teflon pillow. Dit kussen is meerdere malen te gebruiken en is ideaal bij stiknaden, knoopjes en het bedrukken van polo’s

 • Voor het bedrukken van borstzakjes en dergelijke kunt u ook een rubberen mat gebruiken en deze opsnijden naar het juiste formaat

 • Het textiel zou kunnen afgeven aan de bovenplaat van de pers. Om dit te voorkomen kunt u het ontwerp afdekken met een teflon cover sheet.

Flex en flock, wat is het verschil?

Flexfolie is een egale folie en heeft een gladde structuur. Flexfolie is verkrijgbaar in diverse kleuren. Voor een luxere uitstraling kan er gekozen worden folie Flockfolie. Flock heeft een grovere structuur en voelt een beetje als velours.Verschil tussen flex en flock folie

Printbare flex en flock

Een printbare flex of flockfolie is een folie die u kunt bedrukken met een grafische printer. Deze techniek zorgt ervoor dat u full colour (fotokwaliteit) designs kunt aanbrengen op kleding. In het volgende artikel leest u alles over de verschillende printbare textielfolies:

Printbare Flex en Flock folie, hoe werkt het?Printbare Flex en flockfolies

Demonstratie of extra informatie?

U bent van harte welkom in onze showroom voor een demonstratie. Maak direct een afspraak of kom in contact met een van onze experts:

Bel naar +31 (0) 318 502 897
Stuur een email naar [email protected]
Stuur een bericht via het formulier op de website >

To Top